Berhasrat ingin merasa makanan tradisi masyrakat Jawa yg lama kurang diinggati?? Oleh itu jenama Legasi Engkong cuba mengajak jenerasi baru yg mngkn kurang mengenali apa Itu "engkong". Diselusuri sejarahnya sememangnya masakan ini adalah simbolik disebalik sesuatu perkara @ hajat seseorang apabila membuat mjlis berupa kenduri dikampung bagi mengajak masyarakat setempat. Engkong bermaksud "satu" maka
pengertiannya adalah penyatuan penyediaannya dari mula hinggalah juadah Itu dihidangkan.
Sekiranya dahulu... apabila ingin membuat ayam engkong make ayam kampung terpilih yg diguna iaitu ayam jantan baru tumbuh taji (disebut "lencer")..kerana dagingnya sedang muda baik dan sedap. Masyarakat Jawa terdahulu akan memilih ayam terbaik sebelum disembelih, dibersihkn segalanya termasuk isi dalaman. Setelah Itu ayam berkenaan akan diikat dengan kejap agar tidak terburai isi daging dgn ikatan sekeliling bdn (Tampa belahan.. dibuat seekor). Direbus dgn imbangan rempah ratus dgn rebusan dgn masa
yg cukup lama. Mngkn mncapai lebih dari 6jam sehingga daging lembut. Ada kaedah tertentu bagi menyedapkannya samada dgn meletak pelbagai cara dan kaedah terbaik sehingga terhasilnya ayam engkong terbaik dan menyelerakan.
Biasanya ayam engkong akan disajikn bersama nasi ambeng. Jeanna yg senonim dgn masyarakat Jawa apabila membuat mjlis kenduri. Biasanya tuan rumah akan membuat Satu Ayam engkong ini dgn ianya akan diletakkn di dalan ambeng yg dihidangkn ditempat Imam Kg mahupun Ketua kg. Simboliknya ayam ini adalah penyatuan.. Iaitu dgn seekor Ayam inilah Imam mahupun Ketua kampung akan menjamah dan seterusnya mengagihkan kepada ank buah utk sama2 merasa hidangan. Ibaratnya walah seekor tp semua merasa.
Kini kami cuba mengembalikan ingatan akan juadah ini kepada jenerasi sekarang agar ianya "tak lapuk dihujan dan tak lekang dek panas ". Hasil tunjuk ajar orang2 tua dan guru maka terhasillah Legasi Engkong Parit Panjang. Ianya berlanjutan setelah Kembara Mahkota Johor (KMJ) 2015 ke kampung kami. Hasil rasa teruja tersebut terhasillah Legasi ini sebagai penerus warisan bangsa. Kami juga cuba mengekalkan tradisi beberapa masakan masyarakat Jawa dgn menawarkn khidmat membuat juadah nasi ambeng, kuah pecel dan bberapa kuih yg difikirkn bleh dikomersialkan. Buat ketika ini perjalanan kami diatur untuk cuba memenuhi kehendak pelanggan. Antaranya dgn cuba memenuhi permintaan Ayam engkong di lokasi berikut:
Hari Ahad........................daerah Johor baharu/glng pth/skudai
Hari Rabu...................... Spg.rengam, air Hiram dn kluang
Hari Khamis.................. Kulai /senai
Hari Jumaat................... Rengit, Pt Raja, Batu Pahat
Hari sabtu/mggu juga kami akn mmbuat penghantaran ke KL dn sekitar
Namun Utk daerah Pontian kami akan mbuat setiap hari bergantung permintaan memandangkan berdekatan lokasi kami
Bagi yg berminat bolehlah menghubungi kami:
HJ KAMAL IBRAHIM...... 016-7422656
PN HAMILAH................... 016-7977456
pengertiannya adalah penyatuan penyediaannya dari mula hinggalah juadah Itu dihidangkan.
Sekiranya dahulu... apabila ingin membuat ayam engkong make ayam kampung terpilih yg diguna iaitu ayam jantan baru tumbuh taji (disebut "lencer")..kerana dagingnya sedang muda baik dan sedap. Masyarakat Jawa terdahulu akan memilih ayam terbaik sebelum disembelih, dibersihkn segalanya termasuk isi dalaman. Setelah Itu ayam berkenaan akan diikat dengan kejap agar tidak terburai isi daging dgn ikatan sekeliling bdn (Tampa belahan.. dibuat seekor). Direbus dgn imbangan rempah ratus dgn rebusan dgn masa
yg cukup lama. Mngkn mncapai lebih dari 6jam sehingga daging lembut. Ada kaedah tertentu bagi menyedapkannya samada dgn meletak pelbagai cara dan kaedah terbaik sehingga terhasilnya ayam engkong terbaik dan menyelerakan.
Biasanya ayam engkong akan disajikn bersama nasi ambeng. Jeanna yg senonim dgn masyarakat Jawa apabila membuat mjlis kenduri. Biasanya tuan rumah akan membuat Satu Ayam engkong ini dgn ianya akan diletakkn di dalan ambeng yg dihidangkn ditempat Imam Kg mahupun Ketua kg. Simboliknya ayam ini adalah penyatuan.. Iaitu dgn seekor Ayam inilah Imam mahupun Ketua kampung akan menjamah dan seterusnya mengagihkan kepada ank buah utk sama2 merasa hidangan. Ibaratnya walah seekor tp semua merasa.
Kini kami cuba mengembalikan ingatan akan juadah ini kepada jenerasi sekarang agar ianya "tak lapuk dihujan dan tak lekang dek panas ". Hasil tunjuk ajar orang2 tua dan guru maka terhasillah Legasi Engkong Parit Panjang. Ianya berlanjutan setelah Kembara Mahkota Johor (KMJ) 2015 ke kampung kami. Hasil rasa teruja tersebut terhasillah Legasi ini sebagai penerus warisan bangsa. Kami juga cuba mengekalkan tradisi beberapa masakan masyarakat Jawa dgn menawarkn khidmat membuat juadah nasi ambeng, kuah pecel dan bberapa kuih yg difikirkn bleh dikomersialkan. Buat ketika ini perjalanan kami diatur untuk cuba memenuhi kehendak pelanggan. Antaranya dgn cuba memenuhi permintaan Ayam engkong di lokasi berikut:
Hari Ahad........................daerah Johor baharu/glng pth/skudai
Hari Rabu...................... Spg.rengam, air Hiram dn kluang
Hari Khamis.................. Kulai /senai
Hari Jumaat................... Rengit, Pt Raja, Batu Pahat
Hari sabtu/mggu juga kami akn mmbuat penghantaran ke KL dn sekitar
Namun Utk daerah Pontian kami akan mbuat setiap hari bergantung permintaan memandangkan berdekatan lokasi kami
Bagi yg berminat bolehlah menghubungi kami:
HJ KAMAL IBRAHIM...... 016-7422656
PN HAMILAH................... 016-7977456
Ulasan
Catat Ulasan